11 sfaturi pentru impodobirea bradului

Se spune ca obiceiul decorarii bradului de Craciun provine de la egipteni, care isi ornau casele cu frunze de palmier in ziua solstitiului de iarna. Acest obicei a fost preluat apoi de romani, care au folosit, in locul palmierului, brazii.

In secolul al VII-lea, un calugar din Devonshire a venit in Germania pentru a raspandi cuvantul Domnului. Legenda spune ca s-a folosit de forma triunghiulara a bradului pentru a simboliza sfanta treime. In Europa secolului al XII-lea, cu ocazia Craciunului, bradul era atarnat de tavan cu varful in jos.

Se pare ca bradul a fost decorat pentru prima data in 1510, la Riga. La inceputul secolului al XVI-lea, Martin Luther a decorat bradul cu lumanari, pentru a le sugera copiilor sai sclipirea stelelor de pe cer.

Uneori, decorarea un brad de Craciun poate parea atat de complicata, incat parca iti vine sa canti mai degraba “Of, brad frumos”, decat “O, brad frumos”. Fie ca iti vei cumpara un brad natural, fie unul artificial, iata cateva sfaturi practice, care sa te ajute sa il impodobesti cu placere:

1. Fii mai organizat

Chiar daca tema acestui articol este impodobirea bradului de Craciun, haideti sa incepem cu strangerea bradului dupa Sarbatori. Ganditi-va putin la Craciunul trecut. Ai strans toate globurile si ornamentele intr-o cutie sau sunt imprastiate prin diverse locuri din casa? Instalatiile de beculete au firle incurcate pentru ca le-ai strans in graba fara sa le aranjezi frumos? Componentele bradului artificial sunt asezate in ordine sau lipsesc? Anul acesta ar trebui sa iti propui sa fii mai organizat si sa strangi ornamentele, beteala si instalatiile de lumini cu grija, sa le pui in cutii, sa le sortezi, pentru ca in acest fel vei economisi mai mult timp anul viitor.

2. Ce tip de brad sa alegi
Este foarte  important ce fel de brad alegi. Iti vine sa crezi sau nu, exista unele specii de brad care se pot decora mai usor. Pinul este tipul de copac vesnic verde dar care isi pierde foarte repede acele si  care se va transforma intr-un brad de Craciun cu ramuri goale. Cele mai bune specii sunt bradul si molidul, deoarece crengile lor sunt viguroase. Bineinteles, daca ai cumparat un brad artificial, acest aspect nu mai conteaza.





3. Cum sa alegi un brad frumos

Daca intentionezi sa iti cumperi un brad natural, asigura-te ca acesta este proaspat si ca nu are crengile uscate deja. Iti poti da seama daca acesta este proaspat, daca vei incerca sa indoi putin crengile. Daca acestea se indoaie inseamna ca ele vor putea sustine si ornamentele. Daca se rup, atunci nu cumpara bradul respectiv, deoarece inseamna ca este uscat si acele sale se vor imprastia peste tot prin casa.

4. Verifica din timp instalatiile electrice de beculete

In momentul in care te apuci sa impodobesti bradul cu instalatii de beculete, asigura-te ca acestea nu au firele incurcate sau ca nu au becuri lipsa. Nu incerca sa schimbi becurile dupa ce le-ai pus in brad, deoarece exista riscul sa iasa mici scantei si sa ia foc.

5. Unde se pun instalatiile de lumini

Cu siguranta ti-ai dat seama ca este mult mai sigur sa impodobesti  bradul cu instalatii electrice de beculete decat in mod traditional, cu lumanari. Acest lucru este valabil doar daca respecti o regula importanta:  becurile sa nu fie lipite sau prea aproape de crengi, deoarece se pot incinge, mai ales daca ai cumparat un brad prea uscat.

6. Ancoreaza bradul pentru siguranta copiilor
Daca aveti animale sau copilasi care se joaca si alearga prin casa, exista pericolul ca bardul sa fie daramat, iar in aceasta situatie  un brad artificial este mai sigur decat cel natural. In plus, acele bradului natural pot fi inghitite de copii. Pentru a nu fi daramat, puteti ancora bradul, legandu-l cu o sfoara sau cu un cordon de ceva rezistent din apropierea acestuia.

7. Respecta regula proportionalitatii

Decorarea unui brad de Craciun tine de proportionalitate. Atunci cand impodobesti bradul, incearca sa pui globurile mai mari pe crengile de jos, iar globurile mai mici pe crengile din varf. Efectul va fi mult mai placut.

8. Cum se aseaza beteala

Cand ajungi sa pui si beteala, incearca sa nu o arunci pur si simplu in brad pentru ca acesta va arata ca si cand ai aruncat peste el o farfurie plina de spaghete. Efectul va fi mai placut daca vei pune beteala spre varfurile fiecarui rand de ramuri. Gandeste-te ca asa arata si turturii care atarna la streasinile caselor.

9. Alege o tema pentru bradul de Craciun

Incearca sa alegi o tema pentru bradul de Craciun, pentru a-i conferi acestuia un aer modern. Poti alege ca tema o anumita culoare – argintiu, auriu, rosu, roz, etc si sa il impodobesti numai cu globuri, ornamente si beteala in aceasta culoare. Daca bradul este artificial si are culoarea alba, va arata si mai frumos. Sau poti sa impodobesti bradul in stilul traditional German  (care presupune sa impodobesti bradul cu mancare), in stilul Victorian (cu ornamente foarte micute si ingerasi) sau in stil rustic (cu globuri de sticla si ornamente din lemn sau alte podoabe)

10. Impodobeste bradul cat mai original

Atunci cand impodobesti bradul aminteste-ti sa ii conferi o nota unica, personala, adaugand amintiri de familie, care s-au transmis din generatie in generatie. De asemenea, poti sa il impodobesti si cu prajiturele sau bomboane facute chiar de tine, ori cu felicitari si acesta va arata mult mai original.

11.    Regula de aur

Si nu in ultimul rand, tine minte un lucru important:  cu cat mai putine ornamnente, cu atat mai bine, altfel bradul va arata foarte incarcat. Este o regula care se aplica de fiecare data cand vine vorba de decoratiunile interioare.